Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Sirotinec HOF Kambodža

Pôvodne mali „v pláne“ zomrieť, no dnes idú študovať na Vysokú školu. Nadácia Pomoc Druhému už desať rokov podporuje aj deti v Kambodži. Sú to siroty, alebo polosiroty, väčšina z nich v tele nosí vírus HIV. A teraz idú na vysokú. Vďaka Slovákom!

V roku 2003 Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety zriadila pre tieto deti v Kambodži liečebný detský domov, kde deti bojujú s vírusom HIV aj vďaka kvalitne vedenej liečbe slovenskými doktormi. V projekte House of Family, ktorý sa nachádza v hlavnom meste, Phnom Penh a v minulosti aj v mestách Sihanoukville a Takeo žilo takmer 120 takýchto detí. V roku 2023 prešiel projekt HOF transformáciou a aktuálne je sirotinec už iba v hlavnom meste. V súčasnosti v ňom žije skoro 40 detí. Stratili rodičov, niektorí aj najbližších príbuzných. Bez terapie vírusu by tu už neboli. Základné lieky na HIV sú v Kambodži dostupné, no všetko ostatné, čo s liečbou súvisí nie je ľahké deťom zaplatiť. Garantom a hlavným sponzorom projektu je Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety. V roku 2011 sme sa po tom, čo sme sa o projekte presvedčili na vlastné oči rozhodli House of Family finančne podporovať. Posledné roky sa podieľame na financovaní až tretiny ročných nákladov v House of Family.


Prečo deti prežívajú namiesto smrti.

Tak ako na iných projektoch a v iných krajinách, aj tu v House of Family dostávajú deti liečbu na zastavenie rozmnožovania vírusu, takzvanú HAART. No úmrtnosť detí v House of Family a prepuknutie AIDS je na úrovni 0,4 percenta. Je to vďaka pravidelnému užívaniu liekov, kvalitnej a vyváženej strave plnej bielkovín a vitamínov a tiež vďaka financiám, ktoré umožňujú kvalitnejšiu diagnostiku a včasné varovanie progresie choroby. Hneď v začiatkoch zlyhávania aktuálnej liečby slovenskí lekári vďaka špeciálnemu vyšetreniu vírusovej nálože vidia, že niečo nie je v poriadku a dieťaťu treba liečbu zmeniť. To deťom predlžuje život a skvalitňuje život s HIV. Aj na tieto testy prispieva naša Nadácia.

Budúcnosť, po ktorej túžia aj zdraví.

Keď projekt v roku 2003 vznikol nikto vtedy netušil, či deti budú schopné ukončiť aspoň základnú školu. Dnes na vysokej škole študuje až 26 detí z House of Family, teda tretina všetkých dospelákov, ktorí v projekte vyrástli. Štúdium financuje spolupracujúca organizácia Dvojfarebný svet cez adopciu na diaľku. Tento úspech nikto nečakal a aj my v Nadácii sa mu mimoriadne tešíme. Vysoká škola však nie je všetko a nie je pre každého. Niektorí odchovanci House of Family dnes prevádzkujú vlastný biznis, alebo majú krásnu rodinu s deťmi. Jedna z prvých slečien v projekte je dnes už mamou dvoch krásnych a zdravých detí. Vírus HIV na ne nepreniesla aj vďaka menežmentu jej tehotenstva, pôrodu a popôrodnej starostlivosti.