Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Adopcia detí s albinizmom, Keňa

Ľudia s albinizmom sú v Afrike ešte stále považovaní za nositeľov nešťastia. Keď sa matke narodí takéto dieťa, považuje sa to za nešťastie pre celú rodinu. Vo väčšine prípadov otec rodinu opustí. Obviní matku z bosoráctva príp. z pomeru s bielym mužom. V tom lepšom prípade dávajú rodičia deti do škôl pre slepé a hluché deti (lebo v Keni sa tieto deti považujú automaticky za slepé) aby sa ich „zbavili“. V tom horšom prípade ich zanesú do buše a nechajú ich napospas prírode, prípadne ich celé roky schovávajú pred ostatnými v zadnej izbe domu.

V niektorých oblastiach Afriky panujú povery, že albíni sú vybavení kúzelnou mocou a časti ich tiel môžu zaistiť úspech, plodnosť či šťastie. Z tohto dôvodu sú často obeťami násilných trestných činov a vrážd. Sú unášaní a zmrzačovaní a časti ich tiel sa predávajú za vysoké ceny na čiernom trhu na účely čiernej mágie. Šamani im dávajú amputovať časti tiel, aby z nich získali magickú moc. Cena končatiny je cca 2000 USD a celé telo – tzv. kolekcia (uši, krv, jazyk, končatiny a genitálie) 65 000 – 75 000 USD. Najčastejšie prípady zabíjania a prenasledovania albínov sú v Tanzánii, Keni, Kongu, Burundi a Ghane. Výjsť von na ulicu je preto pre nich veľmi nebezpečné! Nemôžu navštevovať školu s ostatnými deťmi a preto nemajú žiadne vzdelanie. Kvôli poverám ich takmer nikto v dospelom veku nechce zamestnať. Zostávajú tak bez príjmu a odkázaní na pomoc druhých.

A čo je vlastne albinizmus? Albinizmus je vrodená absencia enzýmu tyrozinázy, ktorý je nevyhnutný pri tvorbe melanínu, ktorý pomáha chrániť pred ultrafialovými lúčmi. Jeho nedostatok je spojený s predčasným starnutím a zvýšeným rizikom rakoviny kože pri pobyte na slnku. Charakteristická je bezfarebná koža a červeno sfarbené oči. Absencia pigmentu v očiach spôsobuje svetloplachosť a problémy s videním.

Zaobchádzanie s deťmi s albinizmom a ich diskriminácia nami veľmi otriasla. V spolupráci s vedením základnej internátnej školy Sv. Filipa Neri v Joske (Keňa), tak na náš impulz prebehol v letných mesiacoch ďalší nábor detí s albinizmom. Ich sociálni pracovníci navštívili desiatky rodín a identifikovali najnúdznejšie prípady. Počas náboru vybrali 5 detí vo veku 10-13 rokov, ktoré si naša nadácia  „adoptovala“ a bude ich finančne podporovať. Sú to traja chlapci Stanley, Peter a Paul a dve dievčatá Catherine a Shirleen. Na tejto základnej internátnej škole majú pre nich miesto. Majú tam miesto pre všetky deti bez rozdielu. Chýbali „iba“ peniaze. Od septembra 2021 je tak všetkých päť detí umiestnených v bezpečí internátnej školy, kde majú zabezpečené všetko potrebné. Majú prístup ku vzdelaniu, ale aj potrebnú zdravotnú starostlivosť, bývanie a stravu. Deti do školy zapadli bez problémov, nakoľko tam poskytujú vzdelanie všetkým bez rozdielu. Po prázdninách v marci 2022 sa mama Paula presťahovala na vidiek a rozhodla sa Paula zobrať so sebou. Miesto neho bol od Apríla 2022 do programu zaradený Eugene. Začiatkom roka 2023 sme oslovili vedenie školy s tým, že chceme pomôcť ďalším deťom. Ich sociálni pracovníci navštívili desiatky rodín a do programu prijali ďalšie 4 deti, ktoré si naša nadácia adoptovala. Aktuálne tak pomáhame už deviatim deťom s albinizmom.

„Farba pleti alebo inakosť by nikdy nemala byť dôvodom na odsunutie dieťaťa zo spoločnosti. Vidieť deti s albinizmom, ktoré majú za sebou to, čo my si často nedokážeme ani len predstaviť a nie tobôž zažiť, sa usmievať, hrať sa na schovávačky s inými deťmi či sedieť pyšne v školských laviciach mi dáva pocit viery v ľudstvo a zmysel každé ráno vstať a čeliť všetkým prekážkam, ktoré sa v mojej práci denno denne vyskytujú.“ Dária Kimuli – director St. Philip Neri Primary School.

Darujte deťom s albinizmom budúcnosť!

A čo bude ďalej? Našou snahou je, aby sa postupne do projektu priberali ďalšie deti s albinizmom, ktoré budeme môcť finančne podporiť. Držte nám palce! A ak by ste im chceli pomôcť aj vy alebo máte otázky k projektu, kontaktujte nás! Pomôcť im môžete aj priamo, a to darovaním akejkoľvek sumy na adopcia detí s albinizmom v sekcii Chcem pomôcť alebo priamo na účet Nadácie. V tom prípade prosím do poznámky uveďte: ALBIN.  ĎAKUJEME!

Škola Sv. Filipa Neri  sa nachádza v oblasti Joska, v kraji Machakos, približne 50km od hlavného mesta Nairobi. Je  jedinečná v krajine, nakoľko poskytuje vzdelanie všetkým marginalizovaným skupinám. Je to jediná základná škola vo východnej Afrike spravovaná Slovákmi a je jedinečná svojho druhu. Momentálne tam študuje 572 detí, z toho 30 handicapovaných. Škola  bola  otvorená  verejnosti  s cieľom  úplnej  integrácie  detí  do  spoločnosti   a prevencie segregácie určitých skupín detí. Deti tak spolunažívajú v symbióze a učia sa jeden od druhého. Viac sa dočítate na stránke školy: https://www.stphilipneriprimary.com/ alebo na facebooku: https://www.facebook.com/St-Philip-Neri-Primary-School-294293597361691

Ak Vás táto problematika zaujala, viac informácií nájdete aj v nižiše uvedených článkoch:

https://blog.sme.sk/martinmajzlan/cestovanie/albinizmus-v-afrike-skoro-ista-smrt

Albíni v Afrike Noizz (aktuality.sk)

https://www.ta3.com/clanok/159180/zivot-prizrakov-albini-su-prenasledovani-a-opradeni-legendami

http://www.netky.sk/clanok/zivot-albina-v-afrike-je-prekliatie-casti-ich-tiel-pouzivaju-pre-carodejnicke-praktiky

https://www.bbc.com/future/article/20170425-the-silent-killer-of-africas-albinos

Malawi's albino children hunted as body parts used in magic rituals | Daily Mail Online